Milyen a jó szendvicskenyér kenyérsütő géppel

A kenyérsütő gépek általában ritkán kapnak helyet azokban a háztartásokban, ahol annyira nem szeretnek főzni-sütni. Pedig az, hogy valaki nem konyhatündér, egyáltalán nem jelenti azt, hogy nem is készítheti el a saját kenyerét vagy egyéb finomságait. Persze ma már nem abban a világban élünk, ahol ez elvárás vagy létszükség lenne. Szinte minden sarkon találhatunk egy pékséget, ahol néhány száz forintért megvásárolhatjuk ezeket a termékeket. Persze az már más kérdés, hogy milyen is lesz ennek a minősége. Bizony, a saját kézzel készített házi kenyérnek, ami egy kenyérsütő gépben sül meg otthon, teljesen más íze lesz, mint a boltban kapott, sokszor műnek érzett ételeknek. Nézzük is meg tehát, hogy milyen ez a háztartási eszköz, hogyan lehet egyszerűen elkészíteni a legjobb kenyereket a segítségével, és talán még egy konkrét recept is bele fog férni a végére, ha minden jól alakul. 

kenyérsütő gép1_2

A kenyérsütő gépről bővebben

A kenyérsütő gép nagyszerűsége abban áll, hogy ebben a kenyér mindig tökéletesre sül. Ez bizony a háziasszonyoknak nem mindig sikerült a régi időkben is, és a kenyér allja sokszor inkább fekete volt, mint szép barnára sült és ropogós. Ma már persze más a helyzet, sok légkeringetéses, alul-felül sütős tűzhely található a boltokban, viszont ez sem garantálja a tökéletes minőséget, még mindig mi vagyunk azok, akik az elkészítésért felelősek. A kenyérsütő gépnél azonban nem kell az óra mellett ülnünk, és folyamatosan a konyhába járnunk, hogy a levegőben keressük az égés szagát, vagy hogy állandóan kiszedjük a sütőből az éppen készülő pékterméket. Éppen ellenkezőleg, a kenyérsütő gépek biztosítják a jó minőséget, és ehhez nekünk csak a megfelelő programot kell kiválasztani. Minden más pedig már a gép működésén múlik. 

De mit is csinál a felhasználó a kenyérsütő gép segítségével?

Ha az ember egy ilyen kenyérsütő gép tulajdonosa, gyakorlatilag csak a tészta meggyúrása lesz a felelőssége az embernek. Minden más már a gép feladata. A tökéletes program, a megfelelő megkelés és persze sok helyen még a magvakat adagoló funkcióval is találkozhatunk. 

Ha pedig már szóba jöttek az extra funkciók, mindenképpen érdemes megemlíteni, hogy persze nem csak kenyér készülhet egy kenyérsütő gépben, hanem számos egyéb péktermék. Kuglófok, különböző sütemények és egyéb szendvics-készítséghez alkalmas termékek. Néhány gép még lekvárfőzésben is az ember segítségére lehet, ez pedig nagyon megkönnyíti a befőzés hosszú és bonyolult folyamatát. 

Egy jó recept, amit kenyérsütő géppel lehet elkészíteni

Szerencsére arra is maradt egy kis idő, hogy egy remek receptet be tudjam mutatni, amit kenyérsütő géppel is el lehet készíteni, csak éppen a hagyományos lehetőségekhez képest sokkal gyorsabban és egyszerűbben. 

Ilyen tehát a szendvicskenyér elkészítése. Először a tésztát kell előállítani, majd betenni azt a gépbe, és először a megkeleszteni, majd pedig megsütni szükséges azt. Persze a gép nélkül is el lehet készíteni ugyanezt, akkor azonban 15-20 perc dagasztásra lesz szükség, és még erre jön csak rá a megkenés és a közel ötven perces sütés is. 

Persze a recept kapcsán máris felmerülhet a kérdés, hogy egyáltalán milyen jellegű élesztőt használjunk. A szárított élesztőt sokan tartják jobban, mert egyszerűbb az elkészítése, nem nagyon vannak benne buktatók, ezért a kezdőknek ezt lehet ajánlani. Ha pedig már gyakorlottak vagyunk, választhatjuk a jól bevált friss élesztőt is, amit az egész család biztosan kedvel. 

kenyérsütő gép1_1

Másik kérdésként felmerülhet még a liszt minősége. Sokan egyszerűen búzafinomlisztet használnak, de ha már kenyeret akarunk készíteni, jobb ötlet a BL80-as kenyérliszt választása, hiszen ez kifejezetten erre a célra van kialakítva. Egy célnak megfelelőbb és jobb minőségű liszt ez. Viszont természetesen számos alternatíva is létezik, így gluténmentes, rozs- és persze számos egyéb lisztféle is szóba jöhet, még az olyan specifikusak is, mint a Graham liszt, amiből a Gragam kenyér készül. Ha valaki vállalkozó szellemű, akkor persze kísérletezni is lehet a lehetőségekkel. 

Na de hol is a konkrét recept: másfél deci vízhez adjunk hozzá még két deci tejet, egy kávéskanál cukrot, majd mehet rá az élesztőt. A hőmérséklet attól függ, hogy friss élesztőt vagy porélesztőt használunk. Erre jöhet rá a liszt, amit szitálva tudunk a legjobban a keverékbe juttatni, mivel így nem keletkezik csomó a masszában. Egy csipet só is jöhet rá. Élesztőből elég 7 gramm, lisztből viszont fél kilóra lesz szükség. Hogy a kenyér még jobb állagú legyen, kábé három evőkanál étolajat, vajat vagy olivaolajat is adjunk hozzá. 

Ezután mehet is az eredmény a kenyérsütő gépbe, először a dagasztás programra. Ezután jöhet a kelesztés, végül pedig a nagyjából ötven perces sütés. Láthatjuk, hogy a gép segítségével milyen egyszerű is a dolog, nekünk tényleg csak annyi a feladatunk, hogy a megfelelő alapanyagok kerüljenek a gépbe. Maga a kenyér elkészítése pedig már igazán nem jelenthet gondot. Minden más feladatot pedig a gépre tudunk bízni. 

Legjobb receptek kenyérsütő géphez